Publicēts: 01.01.2013.

2009. gada septembris - novembris 

Tā kā Latvijā vērojama tālāka tautsaimniecības stabilizācija, tekošā konta deficītu jau nomainījis pārpalikums un turpina mazināties inflācija, sāk atkopties atsevišķas rūpniecības nozares, padome ne septembra, ne novembra sēdē nemainīja Latvijas Bankas noteiktās procentu likmes un rezervju normu. Novembra sēdē tika precizētas tautsaimniecības prognozes 2009. gadam: gada vidējā inflācija - 3.6%, iekšzemes kopprodukta krituma prognoze ir -17.0 līdz -17.5%, tekošā konta pārpalikuma prognoze ir 7.5%; IKP prognoze 2010. gadam ir -2.0 līdz -2.5% un gada vidējās inflācijas prognoze - -3.8%. 

Latvijas Bankas padomē apstiprināti šādi dokumenti:

  • "Monetāro finanšu iestāžu procentu likmju pārskatu sagatavošanas noteikumi" (spēkā ar 2010. gada 1. jūniju), atjaunojot 2003. gadā apstiprinātos noteikumus. Pārmaiņas skars respondentu loku, sniedzamās informācijas biežumu noteiktai respondentu grupai. Turpmāk respondentu lokā ietvertās krājaizdevu sabiedrības pārskatu sagatavos un sniegs reizi ceturksnī.
  • "Vērtspapīru pārskatu sagatavošanas noteikumi" (spēkā ar 2010. gada 1. aprīli), kas aizstāj 2007. gadā apstiprinātos ""Vērtspapīru īpašnieku mēneša pārskata" sagatavošanas noteikumus". Tajos paredz apkopot datus arī par tiem banku, ārvalstu banku filiāļu un ieguldījumu brokeru sabiedrību, un to klientu īpašumā esošajiem vērtspapīriem, kuriem nav piešķirts starptautiskais vērtspapīru identifikācijas numurs (ISIN kods).
  • "Noteikumi par dalību Latvijas Bankas vērtspapīru norēķinu sistēmā" (spēkā ar 2009. gada 1. oktobri).
  • Grozījumi "Latvijas Bankas monetārās politikas instrumentu izmantošanas noteikumos" (spēkā ar 2010. gada 4. janvāri) precizē nosacījumus par vērtspapīriem, kas tiek izmantoti kā nodrošinājums Latvijas Bankas monetārajās operācijās.
  • Jaunā redakcijā apstiprināta virkne ar statistiskas informācijas iesniegšanu saistītu noteikumu: ""Kredītu norakstīšanas un vērtspapīru pārvērtēšanas korekciju pārskata" sagatavošanas noteikumi" (spēkā ar 2010. gada 1. maiju); ""Ārvalstu valūtu tīrās atklātās pozīcijas pārskata" sagatavošanas noteikumi" un ""Naudas tirgus darījumu pārskata" sagatavošanas noteikumi" (spēkā ar 2010. gada 1. jūniju); "Monetāro finanšu iestāžu ilgtermiņa ārējā parāda pārskata un prognozes sagatavošanas noteikumi" (spēkā ar 2010. gada 1. jūniju) un "Nebanku ārējo maksājumu pārskatu sagatavošanas noteikumi" (spēkā ar 2010. gada 1. janvāri).

Dokumenti atrodami Latvijas Bankas interneta lapā www.bank.lv sadaļā "Tiesību akti".

Papildu informācija - no preses sekretāra Mārtiņa Grāvīša.
Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.