Publicēts: 01.01.2013.
Slovākija ir vēl viena Eiropas Savienības dalībvalsts, kuras ekonomika atbilst Māstrihtas kritērijiem, tāpēc Eiropas Padome 7. jūlijā pieņēma galīgo lēmumu par Slovākijas pievienošanos eiro zonai ar 2009. gada 1. janvāri. No šī datuma Ekonomikas un monetārajā savienībā būs 16 dalībvalstis.

Pateicoties straujam ražīguma kāpumam un relatīvi zemam inflācijas līmenim, Slovākija pašlaik ir viena no straujāk augošām ekonomikām Centrālajā un Austrumeiropā un Eiropas Savienībā. Līdzšinējās reformas piesaistījušas miljardiem eiro lielas investīcijas, izvirzot Slovākiju par pasaules līderi auto ražošanā (uz vienu iedzīvotāju), ar 10.4% lielu IKP pieaugumu 2007. gadā. Bet vēl pagājušā gadsimta 90. gadu vidū tā bija tālu no domas par eiro ieviešanu. Kā slovākiem izdevies veikt ceļu līdz eiro zonai, Latvijas Bankas gadskārtējā konferencē* "Reālā konverģence ceļā uz eiro ieviešanu - pieredze un perspektīvas" plašāk stāstīs Slovākijas centrālās bankas prezidents Ivans Šramko.

Šogad Latvijas Bankas tautsaimniecības konference veltīta Latvijas ceļam uz eiro. Pārdomās par reālo konverģenci kopā ar Latvijas ekspertiem dalīsies referenti no Austrijas Nacionālās bankas un Eiropas Centrālās bankas. Otrs konferencē diskutējamo jautājumu loks būs par produktivitātes pieaugumu Latvijā, kas ir izšķirošs priekšnosacījums, lai panāktu ilgtspējīgu reālo konverģenci.

* Latvijas Bankas konference "Reālā konverģence ceļā uz eiro ieviešanu - pieredze un perspektīvas" notiks 2008. gada 7. oktobrī (interesenti diskusijām varēs sekot līdzi arī internetā).