Publicēts: 22.07.2016.

Andris Tauriņš (Latvijas Bankas naudas drošības un tehnoloģiju eksperts):

Šā gada 1. pusgadā naudas drošības situācija uzlabojās gan Latvijā, gan eiro zonā kopumā. Latvija joprojām ir starp tām piecām eiro zonas valstīm (kopā ar Somiju, Igauniju, Lietuvu un Slovākiju), kurās ir vismazākais viltojumu skaits – gan absolūtos skaitļos, gan rēķinot pret iedzīvotāju skaitu un/vai naudu apgrozībā. 

2016. gada 1. pusgadā mūsu valstī konstatēto viltoto eiro naudas zīmju skaits ir ap 650 (120 viltotas monētas un 530 viltotas banknotes; šie dati vēl var tikt koriģēti, jo daļa atklāto viltojumu atrodas ekspertīzē). 2015. gadā atklāto viltojumu skaitlis bija nedaudz vairāk nekā 1480 jeb nedaudz zemāks nekā 2014. gadā, kad tika konstatētas 1550 viltotas naudas zīmes.

Jaunākais Eirosistēmas pārskats liecina, ka eiro zonā kopumā 2016. gada 1. pusgadā konstatētas aptuveni 331 tūkstotis viltotu eiro banknošu, salīdzinot ar 445 tūkstošiem 2015. gada 2. pusgadā un 454 tūkstošiem 2015. gada 1. pusgadā.

Gada sākumā Latvijā izplatītākie bija 50 eiro nomināla naudas zīmju viltojumi, kam sekoja 2 eiro monētas un 20 eiro banknotes. Apgrozībā bieži izmantoto 5 un 10 eiro nomināla naudas zīmju viltojumu skaits bija niecīgs. Eiro zonā kopumā visbiežāk viltotās banknotes bija ar 50 eiro nominālu (48.2% no viltojumu skaita), kam sekoja 20 eiro banknotes (31.6%) un 100 eiro banknotes (11.1%).

Eiro zonā viltojumu skaits pret banknošu daudzumu apgrozībā ir niecīgs - 2016. gada 1. pusgadā 331 tūkstotis viltojumu pret 18.5 miljardiem īstu banknošu (mazāk nekā 0.0018%).

Eiro zonas centrālās bankas turpina darbu pie naudas drošības un dizaina uzlabošanas. Šovasar publikai pirmo reizi tika parādīta Eiropas sērijas 50 eiro banknote, kas apgrozībā nonāks 2017. gada 4. aprīlī, apgrūtinot naudas viltotāju dzīvi. Jaunā 50 eiro banknote papildinās mums Latvijā un eiro zonā jau ierastās 5, 10 un 20 eiro nominālu banknotes ar atjaunotu dizainu un uzlabotām drošības pazīmēm.

Gan eiro monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēki var zaudēt modrību. Iedzīvotāji un uzņēmēji aicināti iepazīt naudas zīmju dizainu un drošības pazīmes - viltojumu kvalitāte (it īpaši monētām) pārsvarā ir zema, un pietiek aptaustīt, apskatīt un pagrozīt banknoti vai aplūkot rūpīgāk monētu, lai atpazītu viltotu naudas zīmi. Aizdomu gadījumā naudas zīmes var nodot īstuma pārbaudei Latvijas Bankas kasēs Rīgā, K.Valdemāra ielā 1B, filiālē Liepājā, Teātra ielā 3, kā arī tuvākajā policijas iecirknī.

2016. gada 1. jūlijā Latvijas Bankā darbu uzsāka vienotais naudas pārbaudes centrs. Ja iepriekš naudas viltojumu pārbaudes tika veiktas gan Latvijas Bankā, gan policijas struktūrās, tagad visa aizdomīgā nauda nonāk Latvijas Bankas naudas laboratorijā, kur tiek veiktas visas eiro un citu valūtu banknošu un monētu ar viltojumu pazīmēm pārbaudes.

Lēmums apvienot naudas viltojumu pārbaudes funkcijas vienā institūcijā – Latvijas Bankā – pieņemts, lai nodrošinātu efektīvu cīņu ar naudas viltošanu, veicinātu eiro viltojumu savlaicīgu atklāšanu, veiktu efektīvāku identifikāciju un analīzi, kā arī nodrošinātu ātru informācijas apriti par viltojumiem. Šo darbību optimizācija ļaus Latvijai efektīvāk pildīt savas starptautiskās saistības naudas drošības jomā.