Publicēts: 11.07.2022.

Vēršam iedzīvotāju uzmanību, ka pēdējos gados, attīstoties tehnoloģijām, sociālajiem tīkliem un dažādiem rīkiem, lai viltotu identitāti, aktivizējušies krāpnieki finanšu jomā, kuri tostarp savu noziedzīgo nodarījumu veikšanā izmanto Latvijas Bankas vārdu. Aicinām saglabāt piesardzību un rūpēties par savu naudas līdzekļu drošību, kā arī finanšu un cita rakstura informācijas neizpaušanu. Neskaidrību gadījumos lūdzam zvanīt Latvijas Bankai (67022300) un pārliecināties, ka aktivitāte ir saistīta ar centrālās bankas darbību.

Šeit tikai daži no krāpniecības veidiem:

Aktuālākais – “nepareizi pārskaitījumi”

Izmantojot Latvijas Bankas vārdu, notiek dažādi krāpšanas mēģinājumi: prasīta informācija par iedzīvotāju materiālo stāvokli, izplatītas viltus ziņas, kā arī – pēdējā laikā – izteikti apgalvojumi par it kā nepareizi veiktiem bezskaidrās naudas pārskaitījumiem. Lielākas ticamības radīšanai, zvana saņēmējam tālrunī var uzrādīties, ka zvanīts tiek no Latvijas Bankas tālruņa numura. Aicinām iedzīvotājus būt īpaši vērīgiem, "neuzķerties" uz krāpniekiem un jebkuru šaubu gadījumā zvanīt Latvijas Bankai un pārvaicāt, vai tiešām iepriekš saņemtais zvans vai internetā publicētā informācija ir saistīta ar Latvijas Banku. Gadījumos, kad ir aizdomas par krāpniecības mēģinājumu, aicinām vērsties pie sava telekomunikāciju operatora un ziņot Valsts policijai!

Latvijas Banka ir valsts centrālā banka, iestāde ar augstu reputāciju un, lai gan pašlaik neveic banku uzraudzību, lielas sabiedrības apziņā tā ir “galvenā banka”, valsts banka. Tātad, uzdodoties par Latvijas Bankas pārstāvi, sazvanītajam cilvēkam acīmredzot tiek radīts iespaids, ka zvanītājs pārzina lietu, pārvalda situāciju, var palīdzēt. Ne velti to cilvēku skaits, kas vēlējušies pārliecināties, vai tiešām Latvijas Banka viņiem zvanījusi, dienā sasniedzis pat vairākus desmitus cilvēku.

Iedzīvotājiem un uzņēmumiem nav kontu Latvijas Bankā. Tikai finanšu institūcijām tādi ir centrālajā bankā. Tā, ka ar šādu apgalvojumu krāpnieku uzreiz sevi nodod un cilvēks var būt pilnīgi drošs, ka to mēģina apmānīt.

Aicinājumi ieguldīt

Kā iepriekš norādījusi Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija CERT.lv, nesen aktīvi tika izplatītas viltus ziņas, kurās sabiedrībā pazīstami cilvēki it kā reklamē investīcijas kriptoaktīvā bitcoin. Starp šīm viltus ziņām ir bijušas arī tādas, kurās šādi ieguldījumi tiek pasniegti kā Latvijas Bankas un tās amatpersonu atbalstīti. Šīs ziņas ir nepatiesas, un tiek izplatītas krāpnieciskos nolūkos. Latvijas Banka par šīm nepatiesajām ziņām ir informējusi gan CERT.lv, gan Valsts policiju. Esiet uzmanīgi – arī zvani par šādu tēmu var atgriezties krāpnieku dienaskārtībā.

Kā norāda CERT.lv, visām šādām viltus ziņām ir vienota shēma un tā ir starptautiski izmantota  – melīgi piesaukti cilvēku vai institūciju viedokļi, ziņas, fakti, vizuāla sasaiste ar populāriem portāliem.

Bitcoin

Latvijas Banka jau ilgstoši norāda arī uz riskiem, kādus potenciāls ieguldītājs uzņemas saistībā ar ieguldījumu kriptoaktīvā bitcoin.

Cietušais šais krāpniecības situācijās pēc būtības ir ikviens, kuram nauda tiek izkrāpta – vienalga, par kādu darbinieku krāpnieks uzdevies. Tādēļ aicinām visus ekonomiski aktīvos cilvēkus informēt, brīdināt  savus tuviniekus, draugus,  kas, iespējams, ar finanšu un finanšu drošības jautājumiem saskārušies retāk un varētu “iekrist”.

 

Citi jaunumi

28.03.2024.

Ilgtspējas brokastīs informē par klimata pārmaiņu ietekmi uz finanšu sektoru

Šodien, 28. martā, norisinājās pērn aizsāktā cikla...
28.03.2024.

Kooperatīvo krājaizdevu sabiedrību segmentā turpinās sašaurināšanās

2023. gada beigās Latvijā darbojās 29 kooperatīvās krājaizdevu...
27.03.2024.

Makroekonomiskās prognozes | 2024. gada marts

Latvijas Banka publiskojusi jaunākās (sagatavotas 2024. gada...
21.03.2024.

Par Latvijas Bankas darbu svētku laikā

Saistībā ar svētkiem mainīts Latvijas Bankas darba laiks. Kā...
20.03.2024.

Banku sadarbība ar klientiem: kā panākt samērību?

Jau vairākus gadus finanšu sektorā saistībā ar finanšu noziegumu...
20.03.2024.

Ilgtspējīgas finanses – katram ir sava loma nākotnes veidošanā

2024. gads ir atnesis vēstis par aizvien pieaugošiem klimata un...
19.03.2024.

Latvijas ieguldījumu brokeru sabiedrības 2023. gadā strādāja ar 840 tūkstošu eiro peļņu

Latvijas ieguldījumu brokeru sabiedrības 2023. gadā strādāja ar...
19.03.2024.

Kara ekonomika un kā tā darbojas

Kas ir kara ekonomika un kā tā darbojas? Krustpunktā Lielā...
19.03.2024.

Sākas balsojums par 2023. gada izcilāko kolekcijas monētu

Latvijas Banka sadarbībā ar portālu "Delfi" no 2024. gada...
14.03.2024.

"Finanšu pratības nedēļas 2024" laikā visā Latvijā notiks daudzveidīgi pasākumi par naudu, kas noderēs ikvienam

No 18. līdz 24. martam Latvijā jau 11. reizi notiks...
13.03.2024.

Latvijas Banka anulē Pūņu Kooperatīvās krājaizdevu sabiedrības licenci

Latvijas Bankas uzraudzības komiteja 2024. gada 13. martā anulēja...
12.03.2024.

Brīvi izvēlētai tēmai veltītas kolekcijas monētas dizaina atklātā konkursa rezultāti

Noslēdzies Latvijas Bankas izsludinātais brīvi izvēlētai tēmai...